Zoals beloofd, de eerste tips

Ik had jullie beloofd vorige week om wat tips neer te pennen vanuit mijn ervaring als instructrice zitcorrectie. Gezien de vele positieve reacties die ik mocht ontvangen van jullie….

en…

Belofte maakt schuld, dus voilà mijn eerste post!…

De Loodlijn oftewel: ‘Sta rond je paard’

Waarom begin ik juist met dit onderdeel?

Ik zie keer op keer ruiters die dit niet begrepen hebben, waardoor ze reacties uitlokken bij hun paard zoals versnellen, weglopen, hun rug wegdrukken, zelfs bokken of onrustig worden op het bit…

Dus even wat intro….

Ooit heb je als kind leren rechtstaan en dan je eerste stapjes zetten. Dat rechtop-staan kostte je heel wat moeite omdat je na de fase van het dappere rondkruipen moest leren een verticaal evenwicht vinden.

Je ontdekte dat je je evenwicht pas kon vinden en bewaren als je je bekken boven je voeten kon plaatsen en bewaren.  In het begin stond je dan ook wat wankel en met aarzelende licht gebogen knietjes.

Foto: ‘l’Equitation par la technique Alexander’ door V. Bartin

Op deze foto zie je de verbinding door de nek tussen hoofd en de rug, terwijl het bekken mooi boven de voetjes van het kind blijft.

Zo leerde je onbewust je zwaartepunt ontdekken in je buik en  pas daarna volgden de eerste pasjes.

Hierbij speelde ook je hoofd een uiterst belangrijke rol, want, wil je een goed evenwicht hebben dan moet je ook de controle over dat toch wel zware lichaamsdeel – wat je hoofd is- leren houden. Bij een volwassen persoon ligt het gewicht van een hoofd gemiddeld op 8 kg!

Bekijk even onderstaande karikatuurtjes.

Bij het eerste figuurtje komt het hoofd voor de wervelkolom uit wat het heel moeilijk maakt om niet voorover te vallen en wat enorm veel energie kost aan je nek-en rugspieren om je skelet rechtop te houden.

 Wat totaal verschillend is van figuur 2.

Het zijn uiteraard karikatuurtjes maar test het zelf eens uit en kijk wat er gebeurt als je je hoofd voor je wervelkolom draagt. Waar gaat je gewicht naartoe?

Wanneer je lacht met de figuurtjes hierboven dan geef ik je NU als eerste opdracht om vandaag eens gewoon wat mensen te observeren profielswijze….

Je kan vast wel begrijpen dat dit ook op je paard een zeer belangrijke rol zal spelen.

Je paard heeft immers een horizontaal evenwicht.

Als je weet dat een jong paard ongeveer 60% van zijn lichaamsgewicht op zijn voorhand draagt als graasdier, dan kan je al raden wat jouw verkeerde hoofdhouding teweeg brengt.

Juist… je paard zal logischerwijs beginnen versnellen om te proberen zijn evenwicht niet te verliezen.

Bekijk nu even onderstaande tekeningen. Hier zie je waar bij verschillende wezens het zwaartepunt zich bevindt.

Bekijk nog eens nauwkeurig de tekening hierboven van mens en paard.

Als je een mens op een paard zet dan zie je dat de zwaartepunten van allebei heel dicht tegen mekaar liggen.

Bij een juiste zit heeft een paard geen hinder om je te dragen.

 Vergelijk het met jezelf die een rugzak meedraagt gevuld met stenen. Wat zou je liefst dragen? De stenen kriskras door mekaar ofwel netjes gestapeld?

Hier heb ik het dan over 2 zaken:

  1. Het belang van een goed passend zadel.
  2. Je eigen gewichtsverdeling en HOE je die gebruikt op een paard in beweging.

Een zadel moet passen voor zowel ruiter als paard.  Kies een bekwame zadelmaker/passer om dit mee met jou te bekijken en onthoud dat het wijs is om op regelmatige basis te kijken of je zadel nog ok is voor jou én je (jong) paard bijvoorbeeld want hij kan immers verslanken oftewel meer uitgroeien en ronder worden ter hoogte van de schoft.

Zullen we het dan nu even hebben over je houding in je zadel en die fameuze maar o zo belangrijke loodlijn?

Eigenlijk, ZIT JE NIET OP EEN PAARD – JE STAAT eerder ROND JE PAARD.

Enerzijds is dit de basis van een stevige, stabiele zit op je paard.

Anderzijds van groot belang om je paard niet te hinderen, waardoor bv een jong paard soms paniekerig gedrag kan vertonen.

Vandaag geef ik je dan ook 2 oefeningen, eentje zonder paard en eentje op je paard.

  1. Zit op het randje van je stoel en je voeten onder je zitvlak. Probeer nu eens rechtop te staan waarbij je erop let dat je nek langer aanvoelt dan je hals vooraan. (door je kin ietsje te laten zakken bv). Ga daarna zachtjes en vooral langzaam terug zitten waarbij je voelt dat je controle houdt over je ‘gaan zitten’ dus niet ‘ploft’ op je stoel.  Doe dit een paar keer en probeer die beweging met de minste inspanning te maken.
  2. Ga dan op je paard zitten en voel of je wel in het diepste puntje van je zadel zit.

Tracht dan vanuit je dijen (!) uit je zadel rechtop te komen waarbij je zo goed als geen steun geeft op je stijgbeugels. Blijf nu zo even rechtopstaan en voel hoe en waar je je onderbenen moet leggen om niet achterover in je zadel te ploffen. Voel je jezelf willen achterover vallen in je zadel dan is dat een teken dat je benen te ver naar voor liggen. Het omgekeerde kan ook waar zijn, als je je benen te ver naar achter legt dan val je naar voor naar de nek van je paard toe.

Let erop dat je hierbij de verbinding hoofd, nek, rug bewaart en dat je met zo weinig mogelijk druk op je stijgbeugels rechtstaat.

Het is zeer logisch dat wanneer je rechtopstaat je voeten zich onder je bekken bevinden. Plaats je je voeten of te ver naar voor of te ver naar achter, je gewoon omvalt.

Vandaar mijn zin: STA ROND JE PAARD.

Je zal hem/haar er een grote dienst mee bewijzen en zelf minder in de problemen komen.

Graag lees ik wat reacties!

2 comments on “Zoals beloofd, de eerste tips

  1. Peers says:

    Beste Chantal,
    Ik mocht een aantal jaar terug een korte passage maken bij jullie. Dit op uitnodiging van De Hr. Bart Lesage. Dit verblijf bij jullie heeft op mij een blijvende indruk nagelaten en zorgde er mee voor dat ik tot op vandaag een groeiende interesse blijf ontwikkelen in het werken met paarden en dan specifiek koudbloeden, liefst Freibergers natuurlijk.

    Ik mocht ondertussen, samen met m’n echtgenote Rebecca en onze zoon Odiel, reeds vele memorabele momenten beleven en genieten van de verschillende facetten van de 4 lieverds bij Bart op stal. De verschillende combinaties in het span maar ook onder het zadel.

    Het zette me ertoe aan mee te dingen naar een bediening binnen de cavalerie van de federale politie en in die zin mocht ik dan ook met meer dan bijzondere interesse lezing nemen van uw beschrijving over een juiste zithouding. Dit is namelijk iets waarbij ik nu vooral aan het focussen ben, onder de deskundigheid van De Hr Pol Verru.
    Ik kijk reeds enige tijd uit naar een repassage bij jullie maar een overvolle agenda blijft dit in de weg staan.

    Ik troost me met het vooruitzicht naar een nieuwe leerrijke omschrijving,

    Alvast oprechte dank voor de gewaardeerde posts,

    Met Vriendelijke Groet,

    Peers Dieter

    • chantalsilvrants says:

      Dieter, Bedankt voor je comment. Steeds welkom hier als je in de buurt bent en laat maar weten of je baat hebt bij de tips 🙂 Hartelijke groeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *